Divorțul la instanța. 10 întrebări frecvente

Pentru că procedura divorțului la instanța de judecată nu este cunoscută îndeajuns justițiabililor, mai jos găsiți răspunsul la câteva întrebări frecvente care vă pot ajuta în cazul în care ați decis să divorțați.

 1. Când divorțăm la instanța de judecată?

Obligatoriu atunci când există cel puțin un aspect asupra căruia nu ne înțelegem cu fostul partener de viață (cui aparține culpa, unde vor avea domiciliul copiii minori, cum se va exercita autoritatea părintească față de minori, numele purtat de soție după desfacerea căsătoriei, pensia de întreținere etc.), dar și în cazul în care foștii parteneri ajung la un acord cu privire la toate aspectele, în acest din urmă caz putând apela și la serviciile unui notar public.

 1. Cine poate cere divorțul în instanță?

Soții, cu sau fără copii minori.

 1. Când poate avea loc divorțul in instanta?

Oricand unul dintre parteneri decide desfacerea căsătoriei.

 1. Cât durează divorțul în instanță?

Între 4 si 12 luni, acest termen fiind o aproximare bazată pe experiența cabinetului nostru. Pot exista variații în funcție de particularitățile cauzei.

 1. Unde? Care este instanța competentă?

Competența teritorială este alternativă și se stabilește în următoarea ordine:

La judecătoria în circumscripția căreia se află:

 • ultima locuință a soților;
 • locuința pârâtului – daca soții nu au avut locuință comună sau daca niciunul dintre aceștia nu mai locuiește acolo;
 • locuința reclamantului – cand pârâtul nu are locuința în România și instanțele române sunt competente să judece cauza;
 • Judecatoria Sectorului 5 București – daca soții nu mai au locuința în Romania și nu au convenit în scris sa introducă cererea de divorț la orice judecatorie din țara.
 1. Trebuie să mă prezint personal la instanță?

Dacă dvs. sunteti cel care solicită divorțul (reclamant sau pârât-reclamant) trebuie să vă prezentați personal în fața instanței de judecată, însă de la această regulă există și excepții: dacă unul dintre soți execută o pedeapsa privativă de libertate, este împiedicat de o boala gravă, este pus sub interdicție judecatorească, are resedința în străinatate sau se afla într-o altă asemenea situație, care îl impiedică sa se prezinte personal; în astfel de situații, cel în cauza se va putea infațisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.

 1. Pot să renunț la judecarea cererii dacă m-am împăcat cu soțul/soția?

Da, părțile se pot împaca pe toată durata procesului, chiar și în căile de atac.

 1. Care sunt avantajele și dezavantajele divortului în instanță?

Avantaje: Este singura modalitate prin care se poate obține divorțul în lipsa acordului părților, în absența unuia dintre soți sau chiar cu opoziția acestuia. Oferă soluții și în disputele legate de copii, program de vizitare sau pensie de întretinere etc.

Dezavantaje: Poate dura mai mult decât procedura notarială.

 1. Cât costă divorțul la instanță?

Legea stabilește obligativitatea achitării unei taxe de timbru  judiciar – 100 lei (culpă exclusivă) sau 200 lei (prin acord), la cares e adaugă, desigur, și onorariul de avocat. Costurile sunt similare cu cele ale procedurii notariale.

 1. Am nevoie de avocat?

Daca nu dețineți cunoștințe de specialitate, cel mai bine este să apelați la serviciile unui avocat!

 

Aceste informații sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public larg, articolul având caracter general și informativ și nu se aplică tuturor situațiilor particulare! Cum doi oameni nu seamănă între ei, nici două spețe nu pot fi identice, așa că vă sfătuim să apelați la sfaturile unui avocat înainte de a lua o decizie în privința cazului dvs.