Ai un dosar penal? Care e primul lucru pe care trebuie sa il faci?

Ai fost anunțat despre existența unui dosar penal în care ai calitatea de suspect sau inculpat? Acest lucru înseamnă că ești cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni. 

Orice dosar penal se formează fie ca urmare a înregistrării unei sesizări sau a unei plângeri la poliție sau la parchet, fie ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală, care descoperă într-un fel sau altul comiterea unei infracțiuni.

La început, urmărirea penală se desfășoară cu privire la fapte (sau in rem,) iar ulterior, în măsura în care se identifică o persoană despre care exista date sau probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că s-ar face vinovată de săvârșirea infracțiunii cercetate, urmărirea penală continuă cu privire respectiva persoană, care dobândește calitatea de suspect (in personam).

Acesta este de regulă, momentul în care esti chemat la poliție sau la parchet pentru a ți se aduce la cunoștință infracțiunea pentru care ești cercetat și pentru a da declarații cu privier la aceasta.

În acest moment nu ai obligația de a da  declarații, dar ai obligația de a te prezenta la audiere. Dacă nu esti asistat de avocat, e mai bine să uzezi de dreptul de a nu da declarații, pentru că orice declari poate fi folosit atât în favoarea, dar mai ales împotriva ta.

Mai jos gasești un link către un filmuleț amuzant, dar cât se poate de adevărat referitor la refuzul de a da declarații.

https://www.youtube.com/watch?v=JTurSi0LhJs

Deci, cel mai bun sfat pe care ți-l pot da în cazul în care ești cercetat penal este să nu dai nicio declarație până nu te consulți cu avocatul tău.